utorak, 28. listopada 2014.

Ljekovite biljke u službi zdravlja: Vrkuta

Dragi moji! Danas vam donosim jedan novi i drugačiji post za koji se nadam da će svima biti od velike pomoći i koristi. O ljekovitim biljkama i čajevima te njihovim djelovanjima se malo piše te su samo neke ljekovite biljke dobile svoj medijski prostor kao što su: kadulja, kamilica, lavanda, smilje, ehinacea. O vrkuti se jako malo govori i piše, izuzev par portala na kojima se ova jako ljekovita biljka spominje. O vrkuti će te prije saznati na raznim forumima nego na nekom od portala ili novina.

Vrkuta (lat. Alchemiliae vulgaris ) je ljekovita biljka koja raste svuda u lijepoj našoj no najbolje uspijeva na višim nadmorskim visinama. Vrkuta sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i  obilje vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak okus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko djelovanje.

                                            
                                     izvor: pinterest
              
 Vrkutu možete naći u biljnim ljekarnama ili čajotekama. Pakovanje je od 10 dkg a cijena 28,00 (toliko je ja plaćam u Splitu) Jedno pakovanje čaja vam može trajati duže vremena ovisno o tome koliko je često konzumirate. Možete je piti kroz cijeli ciklus ali i ne morate. Vrkuta pomaže kod:


  
                         
                             

- PMS-a,
-menstrualnih bolova i grčeva
-neredovitih mjesečnica
-prejakih menstruacija
-upala i bolesti maternice
-oslabljenih mišića i vezivnog tkiva maternice (nakon poroda)
-sklonosti pobačaju
-upala i bolesti jajnika
-bijelog pranja
-gljivičnih infekcija
-hormonalnih poremećaja
-neplodnosti
-tegoba menopauze
-klimakterijske tegobe

Vrkuta je 'najpopularnija' među osobama koje imaju neredovite mjesečnice, osoba koje se bore s neplodnosti  trudnica i trudilica. Sudjelujući u forumskim raspravama nisam primijetila da se bilo tko žalio na vrkutu u smislu da je mijenjalo svojstvo djelovanja lijeka.  Moji ciklusi su uredni i redovi i kod mene nema nikakvih ženskih tegoba. Ja vrkutu volim piti jer mi pomaže kod menstrualnih bolova i zahvaljujući vrkuti jako rijetko uzimam tablete protiv bolova ali isto tako mogu zahvaliti i svojoj velikoj toleranciji na bol. Ovaj ciklus sam preživjela bez čaja od vrkute i bilo kakve tablete!
Isto tako vrkuta vam može pojačati ili smanjiti krvarenja te je u tim danima ja preskačem a nastavim nakon što vještica ode :) Čaj se pije dvije šalice dnevno, ja pijem jednu tako da je sve individualno i koliko vama treba. Najbolje poznajete svoje tijelo i njegove potrebe.

Vrkuta ima djelovanje i na cervikalnu sluz koja se javlja početkom plodnih dana, ali kako smo svi drugačiji, nekome  pomaže, drugome odmaže, kao na primjer meni. Vrkuta se pije po 2 šalice dnevno, a preporučuje  se bez šećera i limuna kako bi čaj imao bolje djelovanje. Ja sam je probala sa šećerom i bez, ali ako ne možete podnijeti gorki okus nitko vam ne može zabraniti da stavite malo šećera ;) U razgovoru s ljubaznom prodavačicom saznala sam da ginekolozi uopće ne znaju za vrkutu i njena djelovanja tako da papire s opisom vrkute i njene primjene dijele i njima kako bi bili upućeni u prirodna liječenja različitih ženskih tegoba. S vrkutom sam počela raditi i ostale biljne kombinacije ali na žalost prekratko da bi o tome pisala. Nakon određenog vremena napisat ću post i o ostalim biljnim čajevima koji su također dobri za ženske tegobe.

U koliko imate bilo kakvu terapiju svakako se posavjetujete s liječnikom ili farmaceutom. Nadam se da vam je post bio od pomoći i koristi i da će te ako se odlučite za vrkutu pomoći kod tegoba s kojima se borite! Kada smo već kod ženskih tegoba, plodnosti i ostalih stvari jeste li za još jedan post o plodnosti, plodnim danima, utvrđivanju ovulacije i metodama? Ako ste za, napišite u komentaru jer će tada ova dva posta nadovezivati i činiti jednu lijepu poveznicu o ženskom zdravlju.

Disclaimer: Ja nisam aromaterapeut, farmaceut, doktor, fitoaromaterapeut. Sve što konzumirate uzimate na svoju odgovornost!





Broj komentara: 18:

  1. daj mi pliz reci jel ju pijes bas svaki dan ili samo kad imas mengu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svaki dan osim u vrijeme mjesečnice

      Izbriši
    2. Volim ovakve postove :D Čula sam za vrkutu. Mislim da nisi napisala, a negdje sam pročitala, da bi se trebala piti najviše dvije šalice dnevno u malim gutljajima :D
      Pijem razne biljne čajeve, vrkutu još nisam pila, ali planiram. Iako nemam problema sa menstruacijom, ne bi bilo loše da mi malo uravnoteži hormone :D

      Izbriši
    3. Hvala ti! Drago mi je kad nekome mogu pomoći. Dobro si me sjetila pa ću editirat post sa količinom čaja koja se konzumira. Meni je vrkuta super najviše zbog bolova, hormone nikad nisam ni vadila ali vjerujem da je sve ok

      Izbriši
  2. Hvala ti na ovome, definitivno cu istraziti i kupiti! Oduvijek imam grozne bolove i grceve koji dovode do povracanja i skore nesvijesti, jedino mi pomaze kljukanje s prejakim tabletama (i to samo ako ih popijem na vrijeme cim osjetim laganu bol). Hvala ti! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, drago mi je kad mogu pomoć. Ako krečes s vrkutom bilo bi dobro početi bar tjedan dana prije mjesecnice jer su tada bolovi manji.

      Izbriši
  3. Super, hvala ti na postu. Obavezno ću ju nabaviti, čula sam puno preporuka :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, nadam se da ce ti pomoći, svakako javi :)

      Izbriši
  4. eto vi'š, za ovo nisam ni znala, probat ću i ovo čudo uvrstit u 'jelovnik' :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je, ako hočeš donesem ti malo da probaš :)

      Izbriši
  5. Odličan post draga :D Nisam još čula za ovu biljku, ali planiram probati čaj jer imam izrazito bolne menstruacije i pomaže mi jedino drogiranje tabletama protiv bolova, a nekada ni to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nadam se da ce ti čaj biti od pomoći. javi kada ga probas ;)

      Izbriši
  6. Pozdrav svima. Vrkutu pijem zbog polipa u maternici. Moja travarka se riješila polipa pomoću vrkute. Preporučujem ju svima za sve ženske bolesti i probleme. Živjela vrkuta :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jako mi je drago što je osoba u koju imate povjerenja sto se riješila polipa. nadam se da ce pomoći i vama

      Izbriši
  7. Kod nas se dosta pije čaj od ove čudesne biljke i mnogima pomaže kao i još jedan čaj koji se naziva očajnica ili macina trava kako ga neki zovu, međutim meni nijedan nije pomogao .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ajoj, zao mi je sto ti nista od ovih čajeva nije pomoglo :(

      Izbriši
    2. Koliko dugo ste pili čaj od vrkute?

      Izbriši
    3. odmah u početku sam primjetila da mi čaj pomaže i od tada ga konzumiram stalno osimu onim danima jer moze malo pojačat krvarenje. dakle, pijem ga 10 mjeseci i do sada sam kupila oko 4 pakovanja čaja

      Izbriši

Thank you for stop by and leave a comment. Your comment mean so much to me,but please refrain spamming me with link.