subota, 14. veljače 2015.

Valentinovo u sapuneriji Rustika

Današnji dan zaljubljenih  sam odlučila provesti na jedan drugačiji način. Umjesto bombonijera, ruža i svega lijepog na današnji dan, ja sam ga provela kreativno u sapuneriji Rustika. Ovo će biti dugi post sa dosta slika a prije toga par riječi o sapuneriji Rustika.

 Povijest

Sapunerija Rustika osnovana je u ožujku 2012 godine. U početku je to bio samo hobby koji je kasnije zbog gubitka posla pretvoren u posao. Prvi sapuni su nastali za ljetnu sezonu a jedino su se mogli naći u Tučepima. Sljedeće godine posao raste i sapuni se nalaze na 20 prodajnih mjesta. U zimu 2013 sapunerija Rustika sudjeluje na velikom sajmu u Strasbourgu gdje predstavljaju hrvatske autohtone proizvode, nakon čega se broj prodajnih mjesta udvostručio. Sapunerija Rustika drži radionice više od godinu dana, a sve je počelo interesom Makaranki koje su željele naučiti raditi sapune za svoje goste. Ana na radionici prenosi svoje znanje stečeno iz stručne literature, ali i iz prakse te brojnih pogrešaka. Ana je također naučila vladati svim faktorima koji utječu na proces saponifikacije kako bi mogla koristiti  i veće količine sapuna.

Radionica
Na  Valentinovo je održana radionica gdje smo učili o nastanku sapuna hladnim procesom. Dolaskom na radionicu dočekuje me Ana vlasnica i voditeljica radionice. Nakon što su se  svi okupili, za početak smo se malo upoznali, uživali u opuštenoj kućnoj atmosferi uz kavu i kolače. Prije početka izrade sapuna učili smo teoretski dio te smo upoznati sa materjalom za izdradu sapuna. Također smo  pažljivo  slušali i zapisivali o svim proizvodima koji se koriste te smo  saznali koji su proizvodi dobri za sve tipove kože, što može uzrokovati alergije, koja je ulja bolje koristiti u kremama a ne u sapunima i slično.

Tehnički dio sastojao se od korištenja posebnog kalkulatora na kojem se upisuju proizvodi i količine koje se koriste za izradu sapuna. Također smo i napravili svoje recepte koje kasnije možemo koristiti u sljedećim izradama kod kuće. Nakon toga obukli smo stariju odjeću, zaštitne rukavice koje su obavezne u procesu izrade sapuna. Sa kaustičnom sodom ( NaOH) radila je Ana koja je imala zaštitne naočale i masku  jer soda ima neugodan miris a isparavanje koje ispušta sa vodom nije bezopasno i treba oprezno rukovati jer se lako mogu zadobiti opekotine.

    Korištenje posebnog kalkulatora, pisanje novih recepata


    
 

Mjerenje maslaca, otapanje, dodavanje kaustične sode, spajanje smjesa, miksanje sapuna

       

   
                                    
   
    Kokos maslac

    Palminovo ulje 

    
  
   
  
   
   

Nakon dobivenog traga, svatko je dobio smjesu koju smo stavili u kalupe. Prije nego je sapun bio gotov, odabrali smo eterična ulja i pigmente te ih zamješali i dobro izmiksali malim ručnim mikserom (za kapučino)
Sapuni napravljeni hladnim postupkom su bolji jer imaju njegujuća svojstva te se mogu koristiti za tijelo i lice. Za djecu i osobe sa osjetljivom kožom radi se sapun sa maslinovim uljem.

Radne površine, alati, kalupi, priprema eteričnog ulja, odabir pigmenata

                                  
   
   
   

Kako se sapun ulije u kalup  i kako se dodaje eterično ulje te pigmeti, pokazano je na primjeru s vodom

   

 Kreativni dio:Kada je sapun   gotov on  je lagano gust, žute boje. Ovde se dodaje eterično ulje koje se pomješa a nakon toga slijedi prava zabava i užitak: ulijevanje sapuna, i dodavanje pigmenata te izrada šara na sapunu :D

                                   
           
                    
 

 


Kada smo završili sa lijevanjem sapuna u kalup, s ražnjićem smo radili razne šare kako bi sapun bio što ljepši i efektniji. Po završetkku sapun skupa s kalupom je zamotan u prijanjajuću foliju te u ručnike i tako ostaje sljedeća četiri dana nakon čega se vadi i reže te se ponovo umata u papir i stavlja na tamno i suho mjesto na pet tjedana nakon čega je sapun spreman za korištenje.

Nakon toga smo se još malo družili, razgledali već gotove sapune te se uputili prodanji dućan gdje smo birali sapune za poklon koje je Ana lijepo zamotala i ukrasila sapunićima u obliku zvijezda a sapune u obliku srca su bili u organdi vrečicama po izboru. Sebi sam uzela sapun od meda a na dar sam dobila još dva: od aktivnog ugljena te meda i ugljena za akne i mitesere.

Kraj radionice: pitanja, odgovori, razgledavanje, kupovanje i pakovanje sapuna za dar 





Osim sapuna u sapuneriji možete kupiti: meleme i macerate od smilja, biokovski melem, deodorans na bazi sode bikarbone. 

Radionica je jako poučna i od velike koristi svima koji imaju želju za izradu sapuna kao hobby a kasnije i za pokretanje posla.   Zahvaljujem se Ani Karabatić iz sapunerije Rustika i ostalim sudionicama na predivnom i ugodnom provedenom danu.

Sapuneriju Rustiku možete naći na Facebook-u, web stranici i blogu.

Broj komentara: 8:

  1. Zanimljivo i poučno, i sama volin diy stvari, svoje nešto prirodno mišat :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. volim i ja, a ovo mi je bila prilika da vidim kako se pravilno rade sapuni jer sam sama prije to radila ali bez uspjeha. ovde se radi sa sodom i ostalim proizvodima koje ja nemam ali ne znaći da jednom to kod kuće neću raditi :)

      Izbriši
  2. sapunčići super izgledaju, uvijek je dobro naučiti nešto novo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sapunići izgledaju super a ja se nadam da će ih u budućnosti biti još više :)

      Izbriši
  3. baš lijep način za provesti valentinovo :)

    OdgovoriIzbriši

Thank you for stop by and leave a comment. Your comment mean so much to me,but please refrain spamming me with link.