ponedjeljak, 22. rujna 2014.

Moji problemi sa probavom i konstepacijom te kako sam došla do toga stanja

Dragi moji! Prije nego krenem s pisanjem posta, htjela bih se zahvaliti svima na podršci i komentarima ovde na blogu i facebooku za post koji sam posvetila vježbanju s Jillian.  

U ovom postu ću vam napisati kako sam došla do problema s probavom i ostalim problemima.
Dakle, unatrag 3 godine bila sam zdrava osoba i tada nisam znala što znači imati muffin top, probleme s probavom, konstepacijom i viškom od 10 kila. Prije nego sam se nadebljala bila sam aktivna te sam vježbala kao i danas samo uz Renatu a i tada sam imala dodatne vježbe koje sam radila pored onih na dvd-u. Bila sam uporna dobra 3 mjeseca te sam tijelo dovela gotovo do savršenstva. Kasnije sam upala u neku monotoniju te sam vježbanje odgađala za sutra, prekosutra, i tako je prošao dan, mjesec i godina. Vježbanje je zamijenilo sjedilački način života i jako malo kretanja mimo kuće.  Na proljeće 2011 sam se počela debljati a trbuh rasti te sam do ljeta bila prava mala bombica koju su svi pitali: jesi li trudna i hoće li nam Bibe postati baka? U početku me sve to nije toliko smetalo ali kako je vrijeme prolazilo takva pitanja su mi postala nepodnošljiva kao i moje stanje. U doktorice nisam bila, jer sam znala da će me kao i za bolove u zglobovima poslati na pretrage i da mom hodanju po bolnicama i doktorima neće biti kraja. Kada su se pojavili prvi problemi konstepacije, u startu sam probala s konzumacijom LGG jogurta, svih koji postoje kod nas, uključujući i dobre stare recepte koji kod mene nisu imali djelovanja. U ljekarni nisam uzimala nikakve lijekove bez recepta već sam svoj problem odlučila riješiti što prirodnijim putem. Kako moja količina kretanja nije bila dovoljna, upisala sam se u teretanu ne bi li tako pokrenula metabolizam, međutim ni tu se nije ništa puno promijenilo. Probleme koje uzrokuje konstepacija ne želim nikome, jer su to grozni bolovi i grčevi. Vaga je svakim mjerenjem pokazivala sve veće brojke što me dovodilo do očaja i suza jer sam sada morala kupiti veću odjeću koju sam za svoju građu jedva našla. I tako sam sa 60 kila u 2012 izgledala ovako:

                            

Slika je napravljena na proljeće 2012 a tada sam već polako počela dovoditi stanje pod kontrolu. Dakle,  prije ove slike bila sam još veća. Svaki pogled na ogledalo pokazivao je moje pravo stanje s kojim se nisam mogla nikako pomiriti. Jedne od hlača koje sam mogla obući izgledale su ovako:

    

Kako mi svi domaći recepti za probavu nisu djelovali, odlučila sam sama napraviti test i vidjeti što me najviše smeta pa sam sama počela s izbacivanjem određene hrane.

Promjene u prehrani: Na promjene u prehrani me trgnuo jedan članak koji sam čitala na jednom od portala kada sam pročitala koju sve hranu unosimo u organizam te gdje se sve kriju višak soli i šećera. Tako sam počela izbacivati: paštete, salame, sireve, hrenovke, grickalice, slatkiše, fast food, pohanu hranu. Kada sam ostala samo na tekućoj hrani, salatama, jogurtima, probava je počela da radi. Uz to sam počela s konzumacijom Donata Mg koji je uz manje i lakše obroke još bolje regulirao moju probavu. Da bi se uvjerila da mi određena vrsta hrane stvarno smeta probala sam istu jesti te su se problemi počeli ponovo javljati te kada sam potvrdila svoje sumnje, u potpunosti sam izbacila većinu konzerivarne, prerađene hrane. Danas više ne mogu ne okusiti nego ne mogu ni pomirisati salamu, hrenovke, paštete i na sam spomen iste hrane mi je muka. Sir jedem rijetko, uključujući i neke sirne namaze a slatke namaze tipa Nutella i slični ostali su u konzumaciji ali u manjoj mjeri. Izbacila sm i kruh koji danas samo ponekad jedem a ponajviše uz domaću paštetu od tunjevine. Toj pašteti ne mogu odoljeti i zdravija je za razliku od tvorničke. Većinu sokova sam još u startu izbacila tako da više ne znam što znači piti gotovi sok iz dućana. Umjesto toga kod kuće si nekad ali baš nekad napravim cedevitu inače ni nju ne konzumiram koliko samo vodu i čajeve. Coca-colu nisam okusila mjesecima i više ne pamtim kakvog je okusa. Moj organizam više ne podnosi šećer, rijetki su ti bomboni i čokolada koju mogu pojest a da ne napravim grimasu kao da jedem nešto odvratno. Pretpostavljam da je došlo do zasićenja organizma sa šećerom. Kako sam prestala jesti određenu hranu a probava došla pod kontrolu tako su i moji kilogrami počeli padati prema dolje te sam sa 60kg došla na 55 od 50 koje sam prije imala. Hlače koje sam nosila kao debeljuca, odjednom su postale velike te ih je trebalo dati suziti.

  

Možda ovo ne djeluje mnogo za jedan par i veličinu ali meni je puno značilo kada sam vidjela da sam hlače koje sam nosila sa 60kg sad postale velike :) Kako su kilogrami odlazili, ostalo je salo i stomak koji je trebalo dovest u red, što ste imali prilike vidjeti jučer.
Danas, dvije godine kasnije s 5 kilograma manje, 9cm manje u struku i 4cm manje u gornjem dijelu trbuha za mene je još veći uspjeh. Sjećate li se slike s početka posta koja je nastala 2012?

Danas mi se  stomak više  ne ocrtava preko odjeće kao nekad. Slikano danas:

         
Kod  nas u obitelji svi kilogrami idu najprije u stomak, zatim na ostala mjesta. Takva nam je genetika i tu si mogu pomoći jedino kontroliranom hranom i vježbanjem. Što se tiče fast food hrane,u godinu dana bude svega par izuzetaka kad jedem ćevape, pizzu ili topli sendvič. Nakon toga na tu vrstu hrane mogu slobodno zaboraviti na jedan veći period. Želja mi je u potpunosti izbaciti fast food, a s obzirom na sve manju konzumaciju iste na dobrom sam putu. Pohana i pečena hrana više mi ne predstavlja problem kao prije. Ako je takva hrana na jelovniku, onda uz to ide nešto kašasto kao pire krumpir, salata ili juha. Kod nas je voće nešto što stalno kupujemo tijekom cijele godine, onoliko koliko to možemo kupiti sa svojim financijama.

Ono što je važno kod usporene probave i konstepacije je da se morate što više kretati, piti dovoljno tekućine ali ne sokove ili zaslađene čajeve. Vježbanje je od velike važnosti jer vježbanje ubrzava metabolizam i tada će se svi problemi vezani uz probavu početi smanjivati a vi će te se osjećati bolje, zdravije, i imat će te više energije. U to sam sigurna jer ja prije nisam mogla doći do svoga kata a da nisam bila troma i zapuhana. Pazite što jedete, koliko i kada. Moja greška je bila i ta što sam jela ispred tv-a i kompjutera a tada nismo svjesni količine hrane koju unosimo u organizam. Ja sam znala jesti kokice te ne bi ni primjetila da je posuda prazna dok mi ruka nije osjetila dno posude. Krećite se što više možete, jer je kretanje važno za vaše zdravlje a time smanjujete mogućnost usporene probave, konstepacije i ostalih problema koje uzrokuje manjak kretanja.

Ja nisam doktor, nutricionist, medicinski stručna osoba, fitness trener ili profesor tjelesne kulture. Ja vam ne mogu potvrditi vaša trenutna stanja ili dijagnoze. Post je napisan na temelju mog osobnog iskustva kako bih vas potakla na kretanje i vježbanje i kako bi bili što zdraviji.


               
                    


Broj komentara: 12:

  1. Imam hipotireozu i počela sam se debljati, zako da bih definitivno, kao i ti sa svojim problemom, trebala preći na zdraviji režim prehrane. Ali nekako mi je volja užasno slaba. Znam da se radi o mome zdravlju i da ako uskoro nešto ne poduzmem po tom pitanju postat će još gore i mogu si navuči još ozbilnjije probleme. Na žalost, još uvijek mi to nije poticaj :( Uskoro, nadam se.
    Svaka ti čast što si uspjela kontrolirati što jedeš i riješiti probleme. Nadam se da ću i ja uskoro moći napisati jedan ovakav post sa pozitivnim pomakom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve znam. Čovjek ako nema volje onda pusti sve. A zdravlje bi trebalo biti čovjekova najveća motivacija. Nadam se da ćeš naći motivaciju i da će te zdravlje motivirati da se zdravije hraniš.

      Izbriši
  2. Bravo Tina, ja se mučim sličnim problemima cijeli život. Ne jedem junk food ali sve me živo napuhava,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da probas sama vidjeti koja te hrana napuhuje sa izbacivanjem određene kao i ja? Ako tako probas mozda uspijes nać koja te hrana napuhava a ostalo jesti normalno

      Izbriši
  3. Ja vecinu ovoga sprovodim - pijem dosta tecnosti, ne jedem fast food, grickalice, ne pijem sokove, redovno jedem voce, povrce. Jedino cega se bas ne pridrzavam su slatkisi, koji su mi slaba tacka, ali jedem ih umereno, suhomesnato i previse sedenja, jer mi je takav faks, a i buduci posao verovatno. Par puta godisnje bas imam problema sa varenjem i probavom i sta god sam probala od tih saveta (casa mlake vode na prazan stomak, Donat Mg, razni jogurti, pahuljice, smokve i ostala hrana koja poboljsava rad creva); nikad mi nista nije pomoglo. :/ Drago mi je da si ti uspela da se izboris sa ovim problemom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko se dnevno krećeš? Crijeva postanu lijena kada se dosta sjedi, probava radi usporeno pa dolazi do zatvora i napuhivanja. Ja otkako vježbam metaboliozam mi radi normalno i više nemam takvih problema

      Izbriši
  4. moja sestra se jako zdebljala u kratkom periodu. na istu visinu imala je u jednom trenutku 25 kila više od mene. nažalost, odabrala je krivu vrstu treninga, pa su joj se te kile sada zacementirale (pretvorile se u mišiće), i teško će ih se riješiti. i njoj je sve otišlo u trbuh, tako da je svi već godinu i pol pitaju je li trudna. želim ti puno uspjeha u putu prema zdravijoj prehrani ;) sve je u motivaciji! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj, žao mi je sto ti se setratako naglo zdebljala ali 25kg je isto puno :( koje je to vježbe radila kad su joj se kile pretvorile u mišiće? Voljela bih znati da ja ne bi radila nešto krivo. Hvala na podršci :)

      Izbriši
  5. Bravo Tina, ovo je odličan rezultat, bas je vidljivo.. Fino je i to sto si uocila svoje greske u prehrani i postala ih svjesna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je Lily, trebalo je vremena ali je vrijedilo da dođem do ovog danas :)

      Izbriši
  6. O ta probava, to je vrag. Nebi poželjela nikome takve probleme, grčevi su ubitačni, iscrpljujući... To je moj najveći problem, imam 60kg na 170cm (ako imam, nisan se vagala misec dana, nikakav višak, normala sam), ali ne da Bog da san gladna i da pojedem zalogaj više, katastrofalne grčeve dobijem. Slaba sam na slatko, teško je ali eto, ili ću se suzdržat ili se moram nosit sa cjelodnevnim, nekad čak i cjelonoćnim grčevima, strašno su bolni. Meni pomaže zeleni čaj, nemogu ga dovoljno preporučit. 2 šalice dnevno (sa đumbirom i 'na vrh noža' cimeton, uz limunov sok) i ja san normalna, mogu pojest 3-4 obroka bez problema, a kile stoje na mistu. :) Svaka ti čast i samo naprid, bit će ti samo bolje, malo truda i odricanja puno znače. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je ovo za zeleni čaj, đumbir i cimet. sad sam ja super a ovog stomaka gotovo da vise i nema :) jesi probala vidit da ti nije tijelo osjetljivo na gluten kad imas takve grčeve?

      Izbriši

Thank you for stop by and leave a comment. Your comment mean so much to me,but please refrain spamming me with link.